G3600 A4 Engines Coolant Temperature Is High Caterpillar


Coolant Temperature Is High
`
1.1. Probable Causes
2.1. Recommended Actions

Use this procedure in order to troubleshoot a high coolant temperature. Also, use this procedure if one of the following event codes is active or logged.

Table 1
J1939 Code and Description  Comments 
110-0
Engine Coolant Temperature : High - most severe (3) 
The engine coolant temperature is above the trip point temperature for the programmed delay time.
The engine is shut down.
The code is logged. 
110-15
Engine Coolant Temperature : High - least severe (1) 
The engine coolant temperature is above the trip point temperature for the programmed delay time.
The code is logged. 
110-16
Engine Coolant Temperature : High - moderate severity (2) 
The engine coolant temperature is above the trip point temperature for the programmed delay time.
The code is logged. 

Probable Causes

  • Codes

  • Coolant level

  • Leaks

  • Heat exchanger

  • Sensor

  • Connectors and wiring

  • Relief valve

  • Temperature regulators

  • Water pump

  • Exhaust restriction

  • Engine overload

  • Air/Fuel ratio

Recommended Actions

------ WARNING! ------

Steam or hot coolant can cause severe burns.

Do not loosen the filler cap or the pressure cap on a hot engine.

Allow the engine to cool before removing the filler cap or the pressure cap.


Table 2
Troubleshooting Test Steps  Values  Results 

1. Check for Codes

A. Connect Cat® Electronic Technician (ET) to the service tool connector.

B. Look for active codes that are associated with the system for the event code.
 

Codes
 

Result: An associated code is active.

Repair: Troubleshoot any associated codes before continuing with this test.

Result: A code is active or logged.

Proceed to Test Step 2.
 

2. Check the Coolant Level
 

Coolant Level
 

Result: The coolant level is OK.

Proceed to Test Step 3.

Result: The coolant level is NOT OK.

Repair: Add coolant. Determine the cause of the low coolant level.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 3.
 

3. Check the Cooling System for Leaks

A. Inspect the coolant for presence of bubbles.
 

Leaks
 

Result: No presence of bubbles and the cylinder liners are OK.

Proceed to Test Step 4.

Result: There is leakage and/or the cylinder liners are damaged.

Repair: Repair any leaks. Replace any damaged cylinder liners.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 4.
 

4. Check the Heat Exchanger for Problems

A. Check the cooling fins on the heat exchanger for dirt and for debris.

B. Check for sufficient flow and temperature of the cooling water through the heat exchanger.

C. Ensure that the size of the heat exchanger is sufficient.
 

Heat Exchanger 

Result: The heat exchanger is OK.

Proceed to Test Step 5.

Result: A problem with the heat exchanger has been discovered.

Repair: If the temperature of the cooling water is too high, determine the cause. Clean the components or replace the heat exchanger.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 5.
 

5. Check the Coolant Temperature Sensor

Note: The sensor may be indicating an incorrect temperature that is within the normal range of the sensor.

A. Connect Cat ET.

B. Use Cat ET to monitor the following temperature:

- Coolant temperature

Note: The temperature should rise steadily as the engine is warmed.

C. Ensure that the temperature is reasonable.

D. Reference the reading to another temperature indicator when possible. Refer to Testing and Adjusting, "Cooling System" for additional information.
 

Sensor
 

Result: The temperature sensor is OK.

Proceed to Test Step 7.

Result: The temperature sensor is NOT OK.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 6.
 

6. Inspect the Electrical Connectors and the Wiring

A. Turn the main disconnect switch to the OFF position.

B. Thoroughly inspect the connectors. Refer to Troubleshooting, "Electrical Connectors-Inspect" for additional information.

C. Perform a 45 N (10 lb) pull test on the connector wires.

D. Check the harness for abrasions and pinch points.
 

Connectors and Wiring
 

Result: The connectors and wiring appear to be OK.

Repair: Replace the sensor.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 7.

Result: There is a problem with the connectors and/or wiring.

Repair: Repair or replace the connectors or wiring. Ensure that all of the seals are properly in place and ensure that the connectors are coupled.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 7.
 

7. Inspect the Pressure Relief Valve

A. Pressure-test the cooling system. Refer to Testing and Adjusting, "Cooling System" for additional information.

B. Check that the seating surfaces of the pressure relief valve and the radiator cap are clean and undamaged.
 

Relief Valve
 

Result: The pressure relief valve and the radiator cap are operating correctly.

Proceed to Test Step 8.

Result: The pressure relief valve or the radiator cap is not operating correctly.

Repair: Clean or replace damaged pressure relief valve or the radiator cap.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 8.
 

8. Check the Water Temperature Regulators

Note: The water temperature regulators should not begin to open until jacket water reaches opening temperature for the regulators.

A. Allow the engine to cool and then start the engine. Check the hose at the outlet for the jacket water. If the hose is warm and normal operating temperature is not achieved yet, a regulator may be stuck open.

B. If the water temperature regulators are malfunctioning, check the water temperature regulators. Refer to Testing and Adjusting, "Cooling System" for additional information.
 

Regulators
 

Result: The temperature regulators are OK.

Proceed to Test Step 9.

Result: The temperature regulators are NOT OK.

Repair: Replace the water temperature regulators.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 9.
 

9. Inspect the Water Pump

A. Inspect the impeller of the water pump for damage or erosion.

B. Ensure that the drive gear is not loose on the drive shaft of the water pump.
 

Water Pump 

Result: The water pump is OK.

Proceed to Test Step 10.

Result: The water pump is NOT OK.

Repair: Repair or replace damaged water pump components.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 10.
 

10. Check for a Restriction in the Exhaust System

Note: A restriction of the exhaust can cause high cylinder temperatures.

A. Measure the exhaust restriction during engine operation with a load. For data that is specific to your engine, refer to the Technical Marketing Information (TMI).
 

Restriction
 

Result: The exhaust restriction measurement is OK.

Proceed to Test Step 11.

Result: The exhaust restriction measurement is NOT OK.

Repair: Repair or replace damaged exhaust system components.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 11.
 

11. Check for Engine Overload

Note: When the load that is applied to the engine is too large, the engine will run in the lug condition. When the engine is running in the lug condition, engine rpm does not increase with an increase of fuel.
 

Load
 

Result: The engine is not being overloaded.

Proceed to Test Step 12.

Result: The engine is being overloaded.

Repair: Reduce engine load to an acceptable limit.

If the problem is not resolved, proceed to Test Step 12.
 

12. Check the Air/Fuel Ratio

Note: An air/fuel mixture that is too rich will cause overheating. A change in the fuel energy content will change the air/fuel ratio.

A. Obtain a fuel analysis.

Note: If the quality of the gas is inconsistent, obtain several analyses over a period of time.

B. Enter the data into AVSpare Software, LERW4485, "Gas Engine Rating Pro (GERP)".

C. Verify that the fuel supply pressure is adequate and stable.

D. Verify that the exhaust emissions are correct.
 

Air/Fuel Ratio
 

Result: The air/fuel ratio is NOT OK.

Repair: Use Cat ET to program the results for the "Fuel Specific Heat Ratio", "Fuel Quality", and "Gas Specific Gravity" parameters. Refer to Systems Operation, "Electronic Control System Parameters" for additional information.

Program the "Fuel Quality" parameter to the average value of the LHV. Adjust the engine operation according to Testing and Adjusting, "BTU and Precombustion Chamber Adjustments".

Verify that the repair eliminated the problem.
 

If the procedure did not correct the issue, contact your Cat dealer Technical Communicator (TC). For further assistance, your TC can confer with the Dealer Solutions Network (DSN).